Дистанційне
навчання. Завдання для гр. 64-т на 07.04.2020 р. з хімії
ТЕМА 3. ОКСИГЕНОВМІСНІ ОРГАНІЧНІ
СПОЛУКИ
УРОК. ЖИРИ ЯК ПРЕДСТАВНИКИ ЕСТЕРІВ.
КЛАСИФІКАЦІЯ ЖИРІВ, ЇХНІ ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ
Цілі:
формування ключових компетентностей:
· спілкування державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
· уміння вчитися впродовж життя;
· екологічна грамотність і здорове життя;
· інформаційно-цифрова компетентність;
формування предметних компетентностей:
· дати поняття жирам, вивчити склад молекул жирів, їх утворення,
відмінність будови твердих і рідких жирів, фізичні властивості жирів, поширення
жирів у природі, біологічну роль жирів; знати біологічне значення жирів для
харчування людини, раціональне співвідношення вживання рослинних і тваринних
жирів; знати поняття про естери, їх загальну та структурну формули,
систематичну номенклатуру, фізичні властивості, хімічні властивості — гідроліз;
· розвивати хімічну мову, екологічне мислення;
· виховувати інтерес до вивчення хімії.
Обладнання: мультимедійна презентація.
Тип уроку: ВНМ (Д).
Форми роботи: лекція, бесіда, «Мозкова атака», «Чомучка», проект
учнів № 18 «Біодизельне пальне», демонстрації 8 «Розчинність жирів у воді та
органічних розчинниках», 9 «Доведення ненасиченого характеру рідких жирів»
(віртуально).
ХІД УРОКУ
Формування
ключових компетентностей
|
Діяльність
учителя
|
Діяльність
учнів
|
Спілкування
державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
уміння
вчитися впродовж життя;
екологічна
грамотність і здорове життя;
інформаційно-цифрова
компетентність
|
Організовує
лекцію, бесіду, актуалізує знання прийомами «Мозкова атака» та «Відстрочена
відгадка», ставить проблемне питання; робота з підручником та
інтернет-джерелами, демонстраційний експеримент, підбиває підсумки уроку
прийомом «чомучка», проектами учнів
|
Вивчають
основні поняття теми, відповідають на питання, складають конспект, рівняння
реакцій, уважно слухають, відповідають на питання, аналізують демонстраційний
експеримент, думають над проблемним питанням, презентують проекти
|
I.
ОРГАНІЗАЦІЯ ГРУПИ
II.
II.
ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Ø Мозкова атака
Пропонуємо учням сформулювати питання з теми «Естери».
Орієнтовні відповіді учнів
(Одні учні формулюють питання, інші на них відповідають.)
· Що таке естери?
· Які вищі жирні кислоти?
· Як утворюються назви естерів?
· Які види ізомерії естерів?
· Як одержують естери?
· Яка основна хімічна властивість естерів?
· Що таке гідроліз?
· Дайте назву естеру CH3 - CH2 - COO - C3H7.
Складіть рівняння реакції його утворення. Якій речовині він ізомерний?
IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Ø «Відстрочена відгадка»
Вивченням жирів займалися два французьких учених. 1817 р. М. Шеврель нагрів
жир з водою в лужному середовищі. У результаті реакції він отримав гліцерин та
суміш карбонових кислот.
1857 р. П. Бертло виконав зворотну реакцію: він нагрів гліцерин з вищими
карбоновими кислотами й отримав жир.
Давайте проаналізуємо роботу цих учених та висловимо припущення: чим є жири
з хімічної точки зору?
На попередніх уроках ми з’ясували, як називається реакція між карбоновими
кислотами і спиртами? (Естерифікації) Ми знаємо, що в результаті реакції
естерифікації утворюються естери. А чи може гліцерол утворювати естери? Так, ми
вивчали реакцію гліцеролу з нітратною кислотою з утворенням тринітрогліцеролу.
З якими речовинами він ще може утворювати естери? Правильно, з карбоновими
кислотами. Гліцерол утворює естери з вищими карбоновими кислотами. Хто згадає,
як називаються естери гліцеролу та вищих жирних кислот? Це і буде тема нашого
уроку. Жири.
V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Даємо визначення жирам.
2. Складаємо рівняння реакції утворення жирів.
Знаходімо відповідні рівняння в підручнику.
3. З підручника пропонуємо виписати вдома фізичні властивості жирів.
4. Демонстрації
№ 8. Розчинність жирів у воді та органічних розчинниках.
№ 9. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів (віртуально).
5. Даємо класифікацію жирів, їх поділ на рослинні та тваринні, наводимо
приклади.
6. Пояснюємо відмінність у складі рослинних і тваринних жирів.
Знаходімо відповідні рівняння в підручнику.
6. Вивчаємо хімічні властивості жирів:
а) Гідроліз кислотний. Утворюються гліцерол та вищі жирні кислоти.
Знаходімо відповідні рівняння в підручнику.
б) Гідроліз лужний, або омилення. Утворюються гліцерол та натрієві або
калієві солі жирних кислот — мило.
Знаходімо відповідні рівняння в підручнику.
в) Згадуємо поняття «мило». Мило — це натрієві чи калієві солі вищих
насичених карбонових кислот. Натрієві солі — тверде мило, калієві — рідке.
г) Гідрування рідких жирів (олій), його значення, поняття маргарин.
Знаходімо відповідні рівняння в підручнику.
7. Біологічна роль жирів. (Проекти, реферати)
Навчальний проект 18. Біодизельне пальне.
8. Функції жирів, енергетична, харчова цінність жирів, уміст у продуктах
харчування і т. д.
VI. УСВІДОМЛЕННЯ і ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
Ø «Чомучка»
1. Чому жири можна віднести до естерів?
2. Чому рослинні жири, як правило, рідкі, а тваринні — тверді?
3. Чому мило за хімічною природою належить до солей?
4. Чому маргарин не можна назвати маслом?
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Немає коментарів:
Дописати коментар