четвер, 9 квітня 2020 р.


Дистанційне навчання. Завдання для гр..64-т на 10.04.2020 р. з хімії
ТЕМА 3. ОКСИГЕНОВМІСНІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
УРОК. ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ ПРО КАРБОНОВІ КИСЛОТИ, ЕСТЕРИ, ЖИРИ
Цілі:
формування ключових компетентностей:
· спілкування державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
· уміння вчитися впродовж життя;
· екологічна грамотність і здорове життя;
· соціальна та громадянська компетентності;
формування предметних компетентностей:
· закріпити поняття жири, знати склад молекул жирів, їх утворення, відмінність будови твердих і рідких жирів, фізичні властивості жирів, поширення жирів у природі, біологічну роль жирів; уміти складати рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості жирів; уміти пояснювати біологічне значення жирів для харчування людини, раціональне співвідношення вживання рослинних і тваринних жирів; знати поняття про карбонові кислоти та естери, їх загальні та структурні формули, систематичну номенклатуру, фізичні властивості, хімічні властивості;
· розвивати хімічну мову, екологічне мислення;
· виховувати інтерес до вивчення хімії.
Обладнання: мультимедійна презентація, роздавальний матеріал.
Тип уроку: З (РДН).
Форми роботи: робота в гомогенних групах, «Мікрофон», «Хімічна розминка», взаємоперевірка, робота над диференційованими завданнями, фронтальна робота біля дошки.
ХІД УРОКУ
Формування ключових компетентностей
Діяльність учителя
Діяльність учнів
Спілкування державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
уміння вчитися впродовж життя;
екологічна грамотність і здорове життя;
соціальна та громадянська компетентності
Організовує актуалізацію опорних знань за допомогою «Мікрофона», роботу в гомогенних групах за допомогою «Хімічної розминки», взаємоперевірку, роботу над диференційованими завданнями, фронтальну роботу біля дошки, підбиває підсумки уроку
Повторюють основні поняття теми, відповідають на питання тесту, працюють у гомогенних групах, складають рівняння реакцій, розв’язують задачі
I. ОРГАНІЗАЦІЯ ГРУПИ                                                                                                     II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Ø «Мікрофон»
1. Що таке жири?
2. Чому жири можна віднести до естерів?
3. Чому рослинні жири, як правило, рідкі, а тваринні — тверді?
4. Що таке омилення жиру?
5. Чому мило за хімічною природою належить до солей?
6. Як виготовляють маргарин?
7. Чому маргарин не можна назвати маслом?
Ø «Хімічна розминка»
Попереджаємо учнів, що можуть бути декілька відповідей.
1. Естери вищих карбонових кислот і гліцеролу — це:
а) вуглеводи;
б) білки;
в) жири;
г) мило.
2. До складу рідких жирів входять залишки:
а) нижчих насичених карбонових кислот;
б) вищих насичених карбонових кислот;
в) нижчих ненасичених карбонових кислот;
г) вищих ненасичених карбонових кислот.
3. Спільна властивість жирів та естерів — це реакція:
а) гідрування;
б) гідролізу;
в) приєднання;
г) заміщення.
4. До рослинних жирів належить:
а) яловичий;
б) свинячий;
в) оливкова;
г) баранячий.
5. Вкажіть формулу вищих жирних кислот:
а) C6H13COOH;
б) C12H25COOH;
в) C17H35COOH;
г) C15H31COOH.
6. Вкажіть речовину, яка дає реакцію омилення жирів:
а) C
2H5OH;
б) KOH;
в) C6H12O6;
г) C17H35COOH.
7. Вкажіть реакцію, яка лежить в основі виробництва маргарину:
а) гідроліз;
б) етерифікація;
в) гідрування;
г) обміну.
8. Вкажіть формулу рідкого мила:
а) С17Н35СООН;
б) C17H35COOK;
в) C15H31COONa;
г) C2H5OH.
9. До фізичних властивостей жирів належить:
а) розчинні у воді;
б) легші за воду;
в) розчинні в органічних розчинниках;
г) гази.
10. Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і оцтова кислота:
а) CuO;
б) CuSO4;
в) KOH;
г) CO2.
Після виконання тесту проводять взаємоперевірку. Відповіді проектують на екран. Кожний тест — по 1 балу. Завдання 5 та 9 мають два варіанти відповідей. Всього 12 балів. За результатами тесту учнів розподіляємо по групах.
IV. РОБОТА В ГРУПАХ
Завдання групам на 7-9 та 10-12 балів складені таким чином, що текст у них різний, а розв’язання однакове, і це зручно для перевірки.
Завдання групі до 6 балів
1. Пропонуємо переробити завдання тесту та виправити помилки.
2. За текстом конспекту знайдіть рівняння реакцій утворення естерів. Спробуйте скласти рівняння реакцій між етановою кислотою та метанолом і метановою кислотою та пропанолом. Врахуйте відщеплення води від гідроксогруп кислоти та спирту.
3. Відносна густина парів речовини за воднем 44. Відомо, що це естер. Яка його формула?
Завдання групі до 7-9 балів
1. Складіть рівняння реакцій між такими речовинами:
а) етановою кислотою та метанолом;
б) метановою кислотою та пропанолом;
в) гліцеролом та пальмітиновою кислотою.
2. Яка маса етилацетату утвориться під час взаємодії 12 г етанової кислоти з етанолом?
Завдання групі до 10-12 балів
1. Складіть рівняння реакцій утворення естерів:
а) метилетаноату;
б) пропілметаноату;
в) трипальмітату.

2. Визначте формулу естеру, що утворився під час взаємодії 24 г карбонової кислоти з 18,4 г етанолу.
V. ПЕРЕВІРКА ВИКОНАНИХ ЗАВДАНЬ
Робота біля дошки. Вчитель коментує та коректує виконання завдань.
VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
Можна поставити оцінки за виконання тесту. Також можна підвищити оцінки учням, якщо вони брали активну участь у розв’язуванні завдань.
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ


Немає коментарів:

Дописати коментар