Дистанційне
навчання. Завдання для гр..64-т на 15.04.2020р. з хімії.
ТЕМА 4. НІТРОГЕНОВМІСНІ ОРГАНІЧНІ
СПОЛУКИ
УРОК. АМІНОКИСЛОТИ: СКЛАД I БУДОВА
МОЛЕКУЛ, ЗАГАЛЬНІ ТА СТРУКТУРНІ ФОРМУЛИ, ХАРАКТЕРИСТИЧНІ ГРУПИ, СИСТЕМАТИЧНА
НОМЕНКЛАТУРА. ПЕПТИДНА ГРУПА. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АМІНОЕТАНОВОЇ КИСЛОТИ.
ПЕПТИДИ. БІЛКИ ЯК ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНІ СПОЛУКИ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БІЛКІВ
Цілі:
формування ключових компетентностей:
· спілкування державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
· уміння вчитися впродовж життя;
· інформаційно-цифрова;
· екологічна грамотність і здорове життя;
· соціальна та громадянська компетентності;
формування предметних компетентностей:
· вивчити склад, будову, властивості амінокислот та білків; знати, що таке
денатурація, кольорові реакції на білки, біологічну роль білків і амінокислот,
виховувати вміннявиділяти головне, актуалізувати, конспектувати, порівнювати,
зіставляти;
· розвивати хімічну мову, екологічне мислення;
· виховувати інтерес до вивчення хімії.
Обладнання: мультимедійна презентація, ППЗ «Віртуальна хімічна
лабораторія».
Тип уроку: ВНМ (О).
Форми роботи: лекція, бесіда, розповідь учителя, асоціативний кущ,
робота в групах, складання схем, доповіді учнів, м'яке опитування, лабораторні
досліди 3, 4; навчальні проекти:
№ 21 «Синтез білків»;
№ 22 «Збалансоване харчування — запорука здорового життя».
ХІД УРОКУ
Формування
ключових компетентностей
|
Діяльність
учителя
|
Діяльність
учнів
|
Спілкування
державною (і рідною в разі відмінності) мовами;
уміння
вчитися впродовж життя;
екологічна
грамотність і здорове життя;
інформаційно-цифрова
компетентність;
соціальна
та громадянська компетентності
|
Організовує
лекцію, бесіду, розповідь, роботу в групах, роботу з підручником та
інтернет-джерелами, демонстрації, презентацію навчального проекту
|
Працюють у
групах, вивчають основні поняття теми, відповідають на питання, складають
схеми, рівняння реакцій, уважно слухають, дають відповіді на питання,
аналізують демонстраційний експеримент, презентують проекти
|
I. ОРГАНІЗАЦІЯ ГРУПИ
II.
ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Ø Прийом «Асоціативний кущ»
Пропонуємо учням назвати основні поняття для минулої та нової тем.
На екран проектують основні поняття теми:
· Амінокислота
· Аміногрупа
· Карбоксильна група
· Поліфункціональна речовина
· Амфотерність
· Пептидний або амідний зв’язок
· Поліпептид
· Первинна структура білка
· Вторинна структура білка
· Третинна структура білка
· Четвертинна структура білка
· Денатурація D Біуретова реакція
· Ксантопротеінова реакція
· Якісна реакція на білок
IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Без білків не може існувати жоден живий організм. Вивченням білків займався
німецький учений Еміль Герман Фішер, який уперше одержав дипептид і встановив,
що амінокислоти зв’язуються між собою за допомогою пептидних зв’язків.
· Як побудовані білкові молекули?
· Які властивості мають білки?
· Яка біологічна роль білків та амінокислот?
На всі ці питання ми відповімо сьогодні на уроці.
V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Звертаємо увагу учнів на основні поняття теми, які записані на дошці.
1. Даємо визначення амінокислотам.
2. Пояснюємо, чому в них така назва. Коротко пояснюємо властивості
амінокислот порівняно з властивостями оцтової кислоти. Звертаємо увагу учнів,
що завдяки наявності двох функціональних груп амінокислоти можуть з’єднуватися
між собою, утворюючи довгі ланцюги, які називають ди-, три- та поліпептиди.
Можна скласти схему властивостей (цей матеріал не передбачений програмою, але
учні знайомі з властивостями оцтової кислоти, їх можна повторити та порівняти з
властивостями аміно-оцтової).
Демонструємо схеми на екран. Як бачимо зі схем, властивості цих речовин
подібні.
Звертаємо увагу на відмінність властивостей — здатність з’єднуватися між
собою за допомогою пептидного зв’язку.
3. Даємо визначення білкам.
4. Склад білків. Молекулярна маса.
5. Пояснюємо будову (рівні структурної організації) білкової молекули.
6. Пояснюємо значення терміна «денатурація», фактори, що спричиняють
денатурацію.
7. Даємо поняття про кольорові реакції та якісну реакцію на білок.
8. Лабораторні досліди.
№ 3. Біуретова реакція.
№ 4. Ксантопротеїнова реакція.
VI. УСВІДОМЛЕННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
Ø М'яке опитування
1. З чого побудовані молекули білків?
2. Як називається зв’язок між амінокислотами?
3. Що таке первинна структура білка?
4. Що таке вторинна структура білка?
5. Що таке третинна структура білка?
6. Що таке «денатурація»?
7. За допомогою яких реактивів можна довести наявність білка?
8. Яка якісна реакція на білок?
VII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ. ПРЕЗЕНТАЦІЯ УЧНІВСЬКИХ ПРОЕКТІВ
№ 21. Синтез білків.
№ 22. Збалансоване харчування — запорука здорового життя.
VIII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Немає коментарів:
Дописати коментар